vineri, 7 mai 2010

Crizele din Republica Moldova...

N-aş  greşi dacă aş spune că avem căţiva ani de când ne plângem că avem criză. Dar fenomenul a început să fie şi mai des enunţat de societate şi de media, o dată cu declanşarea crizei mondiale. Un lucru nu putem ascunde şi anume că Republica Moldova are ani buni de când se "hrăneşte" cu această criză sau altfel spus, aceasta a ajuns la vârsta majoratului, a început să se împrietenească ba cu unul, ba cu altul, că am ajuns să avem diferite fenomene "cântate" în cor şi cu " lacrimi".

Nu ne ajunge că avem criză mondială cu succese şi diplome de gradul I, aceasta mai are şi un copil adoptiv, "criza politică " din Republica Moldova. Auzim zi de zi această noţiune la politicieni, tema devenind una principală şi de dezbateri, mai ales pentru noile media din ţara noastră, unde se discută aceleaşi teme, aceleaşi probleme cu aceeaşi oameni. Avem deja "lunişoare bune" de când se tot promite că vom avea într-un sfârşit un preşedinte şi că criza politică va fi îndepărtată.

Comuniştii se joacă "de-a vaţi a ascunselea", iar Mişcarea pentru Integrare Europeană nu are de cât să alerge sau să aştepte, că până la urmă e acelaşi rezultat. Moldova cu un preşedinte interimar şi nu cu unul "oficial", dubii şi grea decizie între alegeri repetate, modificarea constituţiei şi referendum. Discuţii, discuţii şi iar discuţii şi sfaturile specialiştilor de la Veneţia, care se tot străduie să ajute, "să spele" această criză politică şi să-i găsească adevărata "mamă adoptivă". Toate în zadar, aceleaşi teme, aceleaşi probleme, aceeaşi oameni. E un dans moldovenesc, unde joacă aceeaşi oameni, după acelaşi joc şi cântec!
Mă întreb ce produse mediatice vor vinde mâine mass media dacă aceste "crize", totuşi vor fi eliminate. Da, recunosc " criza politică" este un fenomen important pentru RM, dar nu atât de important pe cât este de mediatizat. Ai impresia că uneori priveşti un film care e în reluarea şi pe care l-ai văzut şi ieri, şi alatăieri, posibil şi mâine să-l vezi!

Cât mai avem de privit acelaşi film? Cât timp vom sta pe loc, pentru că evoluţia, mişcarea nu am observat-o, deja nu-mi mai plănuiesc când am s-o simt.

Trăim cu aceeşi sărăcie " de toate tipurile", cu aceleaşi moravuri, cu aceleaşi vise şi dorinţe. Mâncăm aceeaşi pâine la masa rotundă.. Cântăm acelaşi cântec de dor. Zburăm tot în aceleaşi ţări, după aceleşi nevoi!

Mâine ce urmează? TU, criză mondială, ce naşti mâine?

Un comentariu:

Tudor spunea...

interesant... ha ha cika "copil adoptiv" :)))) bravo!