sâmbătă, 26 iunie 2010

Cât va mai „trăi” Alianţa pentru Integrare Europeană în Moldova?

După ce în data de 24 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a emisi decretul prin care ziua de 28 iunie va fi Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimilor regimului totalitar comunist. Decretul propunea, ca în această zi în toate localităţile republicii, drapelele de stat să fie coborâte în bernă. De asemenea, conform decretului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi instalat un monument dedicat victimelor ocupaţiei sovietice din 1940.


Printre liderii nemulţumiţi se numără Marian Lupu, Serafim Urecheanu şi Vlad Filat, toţi membri AIE.

Marian Lupu, vizavi de decretul lui Ghimpu a declarat că acesta trebuie anulat. Liderul PDM a menşionat: “Partidul Democrat nu va participa la manifestările organizate în ziua de 28 iunie”.

Cu încredere Lupu mai declară că decretul este poziţia lui Ghimpu şi a Partidului Liberal, dar nicidecum a Alianţei: “Am luat legătura şi cu alţi colegi din AIE şi au aceeaşi părere”, a specificat preşedintele PDM. De asemenea, preşedintele Partidului Democrat se arată îngrijorat de soarta Alianţei: “Asemenea acţiuni vin să lovească în Alianţă. Orice decizii necoordonate destabilizează şi dezechilibrează AIE”.

Astăzi, 26 iunie, însă liderii AIE, cu exceăţia lui Mihai Ghimpu, s-au întrunit într-o şedinţă în care au discutat mai mult de o oră ce decizie să ia faţă de decretul preşedintelui interimar. Cei trei lideri ai AIE au ajuns la o concluzie comună faţă de decretul lui Ghimpu, dar o vor face publică, luni 28 iunie. Aceştia au dat de înţeles că decretul nu este constituţional şi speră că acesta va fi anulat de Curtea Constituţională.

Mihai Ghimpu întrebat de ce nu a fost prezent la şedinţa AIE, acesta a declarat : „Şedinţa Alianţei a fost preconizată pentru ziua de vineri. La rugămintea AMN, şedinţa a fost amânată pentru luni la ora 8:00. Despre şedinţa de astăzi nu m-a contactat nimeni. De obicei, dacă ceva e urgent, vorbesc şi cu domnul Filat, şi cu domnul Urechean, şi cu domnul Lupu”, a declarat preşedintele Partidul Liberal Mihai Ghimpu.

Argumentele cu privire la absenţa lui Mihai Ghimpu la şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană de astăzi, acesta o justifică prin faptul că nu l-a invitat nimeni.

Care va fi soarta AIE mâine, sau mai bine zis luni, când cei 3 lideri vor anunţa decizia luată şi-i vor da un răspuns lui Mihai Ghimpu şi Partidului Liberal. Cum să nu te întrebi dacă AIE în general va mai exista, o dată ce în ultima vreme se accentuiază atâtea contraziceri între membrii Alianţei?!

PUBLICAT PE: www.colectionarul.info

Niciun comentariu: