vineri, 18 iunie 2010

CCGDT : “Acest aventurier politic trebuie oprit! Soluţia optimă pentru chişinăuieni ar fi ca primarul Chirtoacă să demisioneze imediat!”

Astăzi, 18 iunie, Dorin Chirtoacă a împlinit 3 ani de activitate în calitate de primar general al municipiului Chişinău. Potrivit CCGDT (Coaliţia Civică pentru p Guvernare Democratică şi Transparentă) a evoluat activitatea primarului, realizând un raport de alternativă asupra situaţiei din mun. Chişinău, întitulând-o :” 3 ani de administrare dezastruoasă a capitalei”, iar raportul este semnat de Radu Buşnilă, Preşedintele Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă.
“Acest aventurier politic trebuie oprit! Soluţia optimă pentru chişinăuieni ar fi ca primarul Chirtoacă să demisioneze imediat!”este sfătul adresat chişinăuienilor.

Raportul este divizat în 14 puncte, în care se menţionează eşecurile de-a lungul celor 3 ani al lui Dorin Chirtoacă. Chiar în primul punct se menţionează despre Tarifele la toate serviciile publice au fost majorate. “S-a scumpit apa, transportul şi agentul termic. Acest lucru s-a făcut fără implementarea unui mecanism coerent de compensare a păturilor social-vulnerabile”.

În cel de-al doilea punct se reaminteşte problema drumurilor din Chişinău : “Se atestă o proastă calitate a transportului public şi a calităţii drumurilor. Oamenii nimeresc în spitale cu fracturi şi comoţii cerebrale din motivul că străzile principale nu sunt curăţite la timp. Şoferii îşi deteriorează transportul din cauza numărului mare de gropi. Până în momentul de faţă nu există nici o parcare subterană sau supraetajată promisă”.

Câinii vagabonzi, cei care au fost ca temă de discuţie un timp îndelungat, sunt menţionaţi şi în acest raport, accentuându-se că până la urmă pentru aceştia nu s-a construit nici un azil. O altă problemă nerezolvată după cum se specifică în raport este mărirea considerabilă a numărului de gunoişti neautorizate.

“În aceşti 3 ani nu a fost realizat nici un proiect important pentru municipiu. Asta în timp ce în 2007 a fost lansat Programul Operaţional Comun UE-RO-RM, pentru APL-uri care permite prin înfrăţirea cu o localitate din România, obţinerea a 80 la sută din cheltuieli sub formă de grant din fondurile europene”, se menţionează în raportul privind activitatea primarului general al mun. Chişinău.

Un al punct în care se vorbeşte despre vinovăţia primarului vizavi de salariile oamenilor din învăţământ: “Profesorii au rămas fără adaosul de 20 %, în schimb li se plăteşte doar 150 de lei pentru 5 luni dintr-un an, adică de 7 ori mai puţin. Acest lucru este o bătaie de joc faţă de oamenii din învăţământ.” La fel primăria este acuzată de nivelul ridicat de corupţie: “Primăria a rămas un sistem hiperbirocratizat şi centralizat, iar nivelul corupţiei a atins cote îngrijorătoare. Pentru nimeni nu este un secret faptul că fără taxe oficiale şi neoficiale sau intervenţii de sus nu poţi obţine nimic de la Primărie”.

Subpunctul din raportul dedicat lui Dorin Chirtoaca se menţionează: “Chirtoacă nu are echipă competentă şi nu face altceva decât să semene zâzanie în administraţia municipală”. Pe când în ultimul punct se accentuiază ideea că de fapt ceea ce s-a făcut, nu s-a făcut din interesul cetăţenilor:” Interesul cetăţeanului nu este pus în capul mesei. Iar neajunsurile le scoatem în evidenţă nu doar noi ci, deja, şi partenerii de coaliţie”.

În acelaţi raport se menţionează că primarul Dorin Chirtoacă “s-a arătat totalmente incapabil să administreze oraşul, este lipsit de orice capacităţi manageriale şi se ocupă doar de provocarea unor scandaluri ieftine cu scopul promovării propriei imagini”.

Niciun comentariu: