luni, 19 iulie 2010

Lăcomia Rusie pusă la pământ!


Cât de şmecheri nu s-ar crede ruşii, Uniunea Europeană nu se lasă păcălită de aşa numita „mare putere”. Condiţiile propuse de UE în legătură cu întărirea relaţiilor cu Rusia, în special  cu privire la  liberalizarea regimului de vize, Moscovei i s-au pus pe “tava”  o propunere greu de refuzat, dar şi greu de acceptat. Moscova  dacă vrea ca cetăţenii  ruşi să scape de vize pentru UE, este nevoită ca să-şi retragă trupele din Transnistria. Iniţiativa îi aparţine cancelarul german Angela Merkel care a venit cu acestă propunere , comunicând-o lui Dmitrii Medvedev la  Ekaterinburg, acum o lună.
Se pare că Rusia vrea şi una şi alta, iar oficialii ruşi încă nu au dat nici un răspuns la propunerea cancelarului german. Este o propunere isteaţă şi foarte avantajoasă pentru ţara noastră, pentru că pe deoparte Rusia îşi doreşte liberalizarea vizelor, pe de altă parte vrea să continuie să ţină trupele ruseşti în transnitria. Oare ce e mai avantajos pentru o putere ca Rusia? Călătoriile sau forţa militară? Cu siguranţă le vrea pe ambele.
Radio Polonia vede real viaţa transnistrenilor şi riscurile RM. Postul de radio transmite că Transnistria, împiedică avansarea Republicii Moldova către Vest. Majoritatea locuitorilor din Transnistria au paşapoarte ruseşti, primesc pensii din Rusia, iar în regiune sunt desfăşurate trupe ruseşti. Transnistria supravieţuieşte în special graţie contrabandei şi producţiei de oţel şi coniac distribuite în Rusia.
Dacă Angela  Merkel va reuşi să convingă Rusia să-şi retragă trupele de pe teritoriul transnistriei, mai bine zis de pe cel al RM, atunci cancelarul german “riscă” să ajungă cel mai apreciat oficial european de autorităţile moldoveneşti, cât şi de cetăţenii RM.


Un comentariu:

MunteanUK spunea...

aici, in acest petic de lume, am simtit nu o data cat putin pret se poate pune pe vorbele rusilor.

nu doar romanii, ci si polonezii, lituanienii, estonii, letonii, georgienii etc vor ramane mereu cu suspiciuni intemeiate:

http://munteanuk.blogspot.com/2008/02/femeile-n-uk-5-women-in-uk.html

***

din nefericire, prin preumblarile mele prin lume, am vazut ca prea putini ne cred, ci mai degraba ne privesc ca pe niste frustrati, paranoici...

Rusia are inca acces mult mai liber la inimile occidentalilor, ale cancelariilor, ale celor care se cred 'puternicii lumii' de azi decat avem noi.