joi, 29 iulie 2010

“PCRM-generatorul problemelor politice din RM”

Comuniştii încă mai speră la sucesul de a reuşi pe 5 septembrie să boicoteze referendumul organizat de AIE, însă în zadar. De aceeaşi părere este şi comentatorul politic Vlad Lupan de la care am solicitat o părere în acest sens.

În opinia comentatorului politic, comuniştii de fapt luând decizia de a boicota referendumul, mai mult vor pierde, vor pierde alegători, vor pierde şansa de a ajunge din nou la cârma ţării. “Decizia PCRM de a boicota referendumul nu este una logică, din punct de vedere politic şi al respectului faţă de electoratul propriu. Peste 70% din populaţia Republicii Moldova, deci şi votanţii PCRM, işi doresc, conform unor sondaje, alegerea directă a Preşedintelui Republicii Moldova” a declarat Vlad Lupan pentru moldova.org.

Planuri PCRM, deciziile şi atitudinea faţă de AIE a dus de fapt la acea instabilitate politică, crede Vlad Lupan. “O astfel de decizie de boicot, deci, demonstrează că PCRM işi neglijează propriul electorat - astfel, ei demonstrează că decizia poporului este mai prejos pentru PCRM decât propriile planuri, probabil legate de blocaje politice în Parlamentul ţării, care le-ar permite să "obosească" populaţia cu alegeri repetate, să invinuiască partidele AIE, ca sa revină la putere. Lipsa de flexibilitate a PCRM a dus la acele blocaje şi instabilităţi politice la care ei tot fac referinţe - astfel, chiar PCRM este generatorul problemelor politice din Republica Moldova, în opinia mea”.

Vlad Lupan crede şi aduce argumentele de rigoare că pe comunişti îi aşteaptă un eşec în campania electorală, tocmai din cauza poziţiei faţă de referendumul din 5 septembrie. “Respectiv, dacă e să credem sondajelor, în cazul în care proporţia persoanelor care îşi doresc un vot direct al Preşedintelui este într-adevăr peste 70%, atunci ideea de a boicota referendumul ar fi un eşec al PCRM. Eşec atât în planul promovării ideii, cât şi în plan electoral, în alegerile parlamentare programate pentru noiembrie 2010. Împotrivirea la referendum şi poziţionarea sa ca un partid neconstructiv, care merge împotriva voinţei poporului, reprezintă în cazul PCRM pierderea unui atu important în campania electoral”.

Comentatorul politic mai aduce un argument prin care PCRM este defavotizat şi datorită căruia va genera încă o pierdere de electorat pentru comunişti. “ Odată cu soluţionarea problemei alegerii preşedintelui Republicii Moldova, AIE va demara pregătirile pentru alegerile anticipate, programate pentru 14 noiembrie. Orice altă opţiune nu este aceptabilă, atât pe plan politic intern, cât şi din cauza relaţiilor noastre cu partenerii internaţionali. PCRM, care a ştiut să neglijeze recomandările Consiliului Europei, dar care a utilizat la maxim conexiunile sale cu partenerii internaţionali după ce au pierdut alegerile din 2009, ştiu foarte bine că argumentele lor conform cărora alegerile nu vor mai fi organizate de către AIE sunt un bluf electoral al PCRM, care până la urmă va fi dat peste cap de realitate - înca o pierdere electorală pentru PCRM”.

“Cred că din comentariile de mai sus se poate întelege de partea cui vor fi alegatorii, în particular o parte din alegatorii actualmente indecişi şi care puteau să mai aleagă între partidele AIE şi PCRM sau alte partide - alegatorii vor veni tot mai mult spre AIE” a accentuat Vlad Lupan.
Deci pe cine credem? Pe cine susţinem?

Niciun comentariu: