duminică, 12 septembrie 2010

Ce-i lipseşte Moldovei azi?

Moldova, ţara cu pâine bună, vin gustos, oameni gospodari,  dar cu buzunarele goale. Adesea “bate vântul “ prin ele, bate vântul prin sertare, bate vântul prin mintea noastră de moldovean.

Chiar un moldovean aflându-se în una din cele mai dezvoltate ţări din Europa, l-a întrebat pe european de ce trăieşte atât de bine, în comparaţie cu noi moldovenii. Acesta i-a spus: “ Voi munciţi fizic, dar noi mental. Iata care este diferenţa între voi şi noi”.

În pofida faptului că ţara noatră e împânzită de Universităţi şi de tineri, oameni cu studii superioare, noi continuăm să muncim fizic şi fără a avea o viaţa europeană. De ce? De ce tinerii specialişti continuă să „evadeze” în Europa? Oare chiar moldoveanul este atât de limitat? Răspunsul este nu. Şi la noi acasă sunt oameni „deştepţi”, dar se pare că de cele mai dese ori cei deştepţi sunt corupţi de aceea „vânturile” prin Moldova sunt puternice. 

Moldovei i-a lipsit şi încă îi mai lipseşte stabilitatea, de care tot mai des vorbesc comuniştii, amintind de vremurile de demult, dar pe care nici eu nu au „oferit-o”. Lipseşte democraţia, care mereu este pusă la îndoială. Lipseşte libertatea, pentru că PR-ul omului politc şi imaginea sa e mult mai importantă. Lipesc banii în ţară, dar aceştia nu lipsesc la toţi pentru că totuşi Moldova e „invadată” de maşini şi se creează cozi interminabile la magazine. Deci suntem săraci sau ba? Săraci material sau spiritual? De fapt azi îţi lipseşte ţie ceva moldoveanule?

Un comentariu:

MunteanUK spunea...

as fi fost curios sa aflu si posibile raspunsuri de la cititori, legat de ce 'le lipseste' :-(