joi, 18 noiembrie 2010

 “Accept această luptă politică, pe alocuri murdară…”(Interviu)

De Victoria Ungureanu

Chişinău (Moldova.ORG) -- Andrei Fornea este un alt blogger bine cunoscut pe site-ul de socializare facebook şi pe spaţiul virtual din Republica Moldova. Pe blogul său, scrie despre problemele sociale, încercând de fiecare dată să aducă cât mai multe argumente, pentru ca să scoată în evidenţă anumite probleme sociale, care ar putea fi ulterior rezolvate. Materialele lui Andrei au ajuns să fie preluate de alte portaluri de ştiri din Moldova, ceea cel face să fie mai mult decât un simplu bloger.

Fiind blogger, cum credezi, ce influenţă are astăzi blogul asupra publicului din RM?
Cetăţenii au învăţat să asculte părerile persoanelor din domeniul care-i interesează pe ei, nu a jurnaliştilor care scriu de dragul articolelor orice subiect este solicitat. Influenţa bloggerului creşte odată ce acesta ofera feedback, lucru care credibilizează!
Poate fi un blog o sursa mai de înceredere, decât un portal de ştiri?
DA! Din simplu motiv că bloggerii nu sunt în goană după scandaluri şi trafic, aceasta inspiră încredere în ei şi-i diferenţiază de portalurile de ştiri.

Se apropie alegerile parlamentare anticipate, tu cum încerci să-i convingi pe vizitatorii tăi să participle la anticipate?
Atâta timp cât deţin un blog cu care îmi propun să scot în evidenţă anumite probleme sociale, care ar putea fi ulterior rezolvate, alegerile nu pot trece neobservate. Pe pagina personal, în care îmi exprim viziunile politice proprii, nu am ca scop să indemn cetăţenii să meargă la vot, dar să aleagă partidul care-l consider eu mai bun, în urma unor argumente clare, favorabile cetăţenilor RM.
Te credezi un lider de opinie datorită blogului tău?
Cred că pe un anumit segment, sunt apreciat ca fiind un lider de opinie, din simplu motiv că fiecare subiect care-l scriu, îl analizez în cele mai mici detalii pentru a avea ulterior răspunsuri la orice întrebare. Când ai în spate câteva sute de persoane care te urmăresc, iţi structurezi foarte clar gândurile, oferind cititorului o viziune clară şi argumentată pe care aceasta să o aprecieze.

Cum intepretezi actuala situaţie a RM? Cum credezi după 28 noiembrie lucrurile se vor schimba?
Cu siguranta cetăţenii RM nu au simţit schimbări majoare în ultimul an, lucru care în mod normal nici nu trebuia să-l aştepte. Eu accept această luptă politică, pe alocuri murdară, din simplu motiv ca aşa zis-ul compromis în folosul cetăţeanului, ne va reaminti de situaţia dramatică din 2005-2009. Totuşi populaţia uită de principii şi valori, atunci când nu au bani să-şi trimită copii la şcoală, deci pentru ei, această luptă este inutilă. Doar 61 mandate pentru aţa zisa Alianţă pentru Integrare Europeană va putea lipezi lucrurile dupa 28 noiembrie, asigurând parcursul European al RM.

Materialele tale sunt preluate de mai multe portaluri de ştiri din RM. Cum te simţi şi de ce crezi că o fac?
În primul rând te simţi important, ştiind că părere ta chiar contează şi este apreciată de public. Aşa cum am mai spus-o, scopul bloggerului este de a fi auzit. Dacă un portal de ştiri a preluat un articol de-al meu, sunt conştient că nu a făcut-o pentru a mă promova, dar pentru a atrage vizitatori, din simplu motiv că materialul este unul atrăgător. Dar atâta timp cât ambele părţi au de câştigat, iar portalurile de ştiri respectă nişte reguli de bun simţ, indicând mereu sursa şi făcând trimitere către blogger, nu văd nici un motiv de a limita acest drept.

Poţi accesa blogul lui Andrei Fornea aici.

Sursa: aici

Niciun comentariu: