duminică, 28 noiembrie 2010

Tinerii basarabeni merg la vot pentru că vor un viitor!(Interviu)

De Victoria Ungureanu


Chişinău (Moldova.ORG) -- Tinerii basarabeni, majoritatea plecaţi în România pentru aşi face studiile la instituţiile de învăţământ superior, în prag de alegeri au organizat mai multe activităţi. Având propria organizaţie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti (OSB Bucureşti), au încercat să-i mobilizeze pe tineri să meargă duminică la vot.
Preşedintele OSB Bucureşti, student la Facultatea de Ştiinţe Politice, Ştefan Miron, ne comunică că în ultimile zile au organizat campanii de informare şi mobilizare în campusurile studenţeşti şi în instituţiile de învăţământ. Reprezentanţii OSB Bucureşti din fiecare cămin şi din fiecare facultate, au transmis în rândul tinerilor mesajul campaniei şi importanţa prezenţei la vot duminică. Deasemenea, prin campanii de informare online, plasând diverse materiale pe site-ul www.basarabeni.ro. 

Care este activitatea cea mai recentă a OSB Bucureşti, privind alegerile din Moldova?
Chiar astăzi, în Piața Universității-simbolul anticomunismului în România, am organizat un flash mob la care au participat circa 50 studenţi basarabeni din Bucureşti. Acesta a însemnat în fapt un manifest pentru Basarabia, pentru un viitor european și liber, împotriva comunismului de orice fel. Pentru că ne pasă, pentru că vom vota cu toţii duminca şi pentru că noi reprezentăm viitorul; am vrut să oferim un exemplu tuturor, dar mai ales celor de acasă. Am simulat exercitarea votului, iar pe buletinele de vot era un singur candidat, acela pentru care am votat cu toţii - BASARABIA!

Intenţionaţi şi în ziua alegerilor să organizaţi ceva?
Da, duminică, în ziua alegerilor vom mobiliza reprezentanţii basarabeni din instituţiile de învăţământ, precum şi reprezentanţii din căminele studenţeşti. Astfel încât să mobilizăm la vot majoritatea studenţilor şi elevilor din Bucureşti cât şi din ţară.

Prin ce metode aţi încercat să-i mobilizaţi pe tinerii basarabeni, aflaţi în România, să participe la vot?

Prin intermediul campaniei lansata de OSB Bucureşti - VOTEAZĂ PENTRU BASARABIA. Am organizat o serie de evenimente, precum întâlniri între liderii partidelor politice şi studenţi, pentru că la 28 noiembrie tinerii să poată face o alegere hotărâtă. Am obţinut de la Ministerul Transporturilor gratuitatea transportului feroviar pentru cetăţenii Republicii Moldova în data de 28 noiembrie spre şi dinspre oraşele unde au fost deschise secţii de votare; pentru ca toţi basarabenii din România să poată vota duminică, indiferent de oraşul în care se află.
Deasemenea, am organizat conferinţe de presă, am încurajat organizaţiile studenţeşti din ţară să procedeze la fel. Astfel ne-am propus să informăm, să sensibilizăm şi să stimulăm basarabenii din România ,dar şi opinia publică privind importanta alegerilor Parlamentare din data de 28 noiembrie.

Discutând cu tinerii care îşi fac studiile în România, majoritatea pentru ce partide pledează?
Tinerii basarabeni din România pledează pentru partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană, în special PL şi PLDM.

Ce aşteaptă de la aceste anticipate, tânărul aflat departe de casă?
Aşteaptă o schimare în bine a situaţiei din Republica Moldova. O situaţie social-politică, ce ar evita repetarea unor evenimente precum 7 aprilie şi care le-ar putea oferi mai multa siguranţa în ziua de mâine.

Apelul OSB Bucureşti se îndreaptă în special către tinerii din RM, cei care trebuie să nu-i lase pe alţii, cu mentalitate veche şi anti-evoluţionară să decidă viitorul. La cine vă referiţi când declaraţi cei cu „mentalitate veche şi anti-evoluţionistă”?
Ne-am referit la acei “factori de decizie”, acei alegători care au permis ca timp de 8 ani, Republica Moldova să fie condusă de nişte indivizi care au adus doar prejudicii Republicii Moldova. Ne dorim ca tinerii să conştientizeze importanţa implicării fiecăruia. Numai noi, tinerii, putem oferi Basarabiei ceea ce merită. Un viitor liber şi prosper alături de celelalte state din Uniunea Europeană, alaturi de ţara mamă - România.

Cum credeţi, cine se face vinovat că tinerii din RM, cele mai deseori, cei mai capabili, pleacă peste hotare la studii?
Acest lucru se intâmplă din dorinţa acestora de schimbare, mai exact de a aduce schimbarea în ţară. Motivul este lipsa oportunităţilor din sistemul educaţional de la noi. Cei mai mulţi dintre ei însă, sunt mereu cu gândul să se întoarcă acasă, alături de cei dragi.

2 comentarii:

Ştrumful tău spunea...

Rezultatele alegerilor din nou m-au dezamagit. Chiar daca sunt partiale, concluzia este claa. Nu pot sa inteleg cit de orbi pot fi unii oameni. Cit timp mai au de gind sa voteze comunismul? Chiar nu-si dau seama ca ne ingroapa tara?

viky spunea...

Uite că bunicuţa Paraschiva nu-şi dă seamă. Ea trăieşte cu trecutul. Acelaţi lucru fac şi ceilalţi simpatizanţi ai comuniştilor, zic eu....