duminică, 2 ianuarie 2011

Tată bogat, Tată sărac de Robert T. Kiyosaki

     Te-ai întrebat vreodată de ce societatea este divizată în oameni săraci şi bogaţi? De ce unii reuşesc să obţină de-a lungul vieţii o avere impresionantă, iar alţii trăiesc doar dintr-un salariu pe care îl cred mizerabil? De ce unii au tot ce-şi doresc, iar alţii doar visează la ceea ce au bogaţii şi  de ce nu întotdeauna oamenii deştepţi devin cei mai bogaţi? Ce facem cu banii după ce intrăm în posesia lor? La aceste întrebări şi la multe altele încearcă să ne răspundă Robert T. Kiyosaki, autorul cărţii  "Tată bogat, Tată sărac".


    Kiyosaki este un investitor, om de afaceri şi autor american de literatură motivaţională. Kiyosaki este foarte cunoscut datorită seriei de cărţi motivaţionale Tată bogat, tată sărac. A scris 18 cărţi care s-au vândut într-un total de 26 milioane de exemplare."Tată bogat, Tată sărac" este cartea care îi poate învăţa atât pe părinţii, cât şi copii acestora, cum să obţină prin intermediul inteligenţei financiare averea la care visează. Kiyosaki consideră sfatul pe care-l dau cele mai deseori părinţii copiilor săi :"Dute la şcoală, învaţă din greu şi ia-ţi o slujbă" - unul care de fapt nu va aduce nici un rezultat. Autorul accentuiază asupra faptului că majoritatea oamenilor termină o facultate, obţin note mari, diplome, se angajează, au un salariu stabil dar nu reuşesc să gestioneze corect banii pe care îi obţin lunar. Aici Kiyosaki menţionează despre importanţa activelor şi pasivelor. (Activele sunt investiţiile tale lunare care îţi aduc venit, iar pasivele sunt acelea care tu le crezi active, dar ele de fapt sunt pasive; un exemplu fiind casa în care locuieşti).     Pentru că să înţelegiţi logica titlului cărţii ales de Kiyosaki, am încerc să vă destăinui câte mai multe detalii pe care le-am descoperit eu citind acestă carte în doar o zi. Tatăl sărac este tatăl lui care toată viaţa a fost un foarte bun profesor, dar niciodată nu a fost mulţumit de salariu, având mereu datorii. Tatăl sărac este tatăl celui mai bun prieten a lui Kiyosaki; este cel care de la vârsta de 9 ani i-a învăţat pe cei doi prieteni cum să deţină inteligenţa financiară şi cum pe baza acesteia să devină foarte bogaţi.


      Autorul aduce multe exemple care accentuiază realitatea cu care se confruntă şi oamenii săraci, şi oamenii bogaţi. Investitorul, copilul care şi-a dorit să devină bogat, ne comunică că mereu a existat şi va exista o prăpastie dintre cei care au şi cei care nu au, adică dintre cei bogaţi şi cei săraci.Şi asta pentru că unii cred în destin, iar alţii îşi modelează cu propriile mâini destul, adică viaţa şi viitorul lor.


     Kiyosaki declară că şcoala este cea care ne învaţă o anumită profesie, dar nici decum secrele bogăţiei. Nu ne învaţă cum să facem banii să lucreze pentru noi, pentru că ei de fapt ne educă să muncim noi pentru bani, adică să obţinem note mari, să avem  o slujba bună şi să devenim angajatul cuiva, să îmbogăţim pe cinevă şi statul. " Este o prostie să presupui că studiile asigurate de sistemul şcolar îi vor pregăti pe copii voştri pentru lumea cu care vor trebui să se confrunte după absolvire", scrie Kiyosaki în aceeaşi carte.
     Frica de a risca, asta e realitatea care îi face pe oameni să-şi trăiească toată viaţa în sărăcie, consideră autorul. "Să jucăm fără risc sau să jucăm inteligent, pregătindu-ne, învăţând , trezindu-ne şi trezindu-le şi copiilor noştri geniul financiar". Kiyosaki ne sfătuie să stăpânim riscurile. "Ai vrea să câştigi, dar teama de a pierde este mai mare decât fericirea de a câştiga".
     Geniul financiar (dezvoltarea IQ-ului financiareste), de fapt dezvoltarea ta intelectuală, prin participarea la mai multe cursuri, seminare care te-ar învăţa, de exemplu cum să iniţiezi o afacere. De asemenea, Kiyosaki menţionează că fiecare din noi posedă acest geniu financiar, tot ceea ce trebuie să facem este să-l descoperim şi să-l exploatăm la maxim. "Banii vin şi se duc, dar dacă ai o anumită educaţie în privinţa felului în care acţionează banii, poţi câştiga pe urma acestei învăţături  şi poţi să începi să-ţi construieşti averea".
"Dacă vor continua să creadă că banii  rezolvă orice problemă, mă tem că aceşti oameni vor avea o existenţă foarte dificilă. Inteligenţa rezolvă problemele şi produce bani. Banii fără o intelgenţă sunt nişte bani care se duc repede".
     Oamenii îşi doresc să obţină  mai multe de la viaţă, au vise dar nu luptă pentru ele din frica de a risca."Crud este să vă petreceţi viaţa trăind în frică, fără a vă exploata  visele până la capăt".
"Cu cât veţi fi mai pricepuţi în arta comunicării, a negocierii şi a stăpânirii fricii de a fi refuzaţi, cu atât vă va fi mai uşor în viaţă".

     Kiyosaki  se arată indignat pe oamenii care mereu declară nu-mi pot permite, autorul numind-o lenevire intelectuală, pentru că omul de fapt trebuie să se întrebe cum aş putea să-mi permit? Doar atunci va fi invadat de idei noi, care-l vor ajuta să-şi atingă scopurile. Autorul argumentează acest fapt printr-o frază: "Exerciţiul mental bine făcut sporeşte şansa de a fi bogat. Lenea aduce prejudicii atât sănătăţii, cât şi averii".

"Unul dintre taţi se zbătea să pună deoparte câţiva dolari. Celălalt pur şi simplu crea investiţii". Aceasta e realitatea dură, realitatea care îi desparte pe cei bogaţi şi săraci în două tabere diferite, care au concepte diferite şi un mod de viaţă diferit.

    Kiyosaki accentuiază ideea că atâta timp cât vom ţine pasul cu mulţimea nu vom reuşi să devenim oameni bogaţi. "Multe probleme financiare grave sunt rezultatul faptului că mergem cu gloata şi încercăm să ţinem pasul cu mulţimea"."Trebuie să facem aşa pentru că aşa face toată lumea!".

Alte fraze semnificative din aceeaşi carte:
"În realitate, nu cel deştept ajunge cel mai adesea departe, ci cel îndrăzneţ"
"De-a lungul anilor mei, am observat că de obicei se câştigă după ce se pierde ceva"
"Eşecurile îi inspiră pe învingători şi îi înfrâng pe rataţi"
"Ascultatul este mai important decât vorbitul. Dacă n-ar fi fost aşa, Dumnezeu nu ne-ar fi dat două urechi şi doar o gură. Mulţi gândesc cu gura în loc să asculte şi să-şi însuşească noi idei şi posibilităţi"

Cele 6 lecţii principale prezentate de Kiyosaki:
Lecţia I- Cei bogaţi nu muncesc pentru bani
Lecţia II- De ce trebuie predat alfabetul financiar
Lecţia III- Vezi-ţi singur de afacerea ta
Lecţia IV-Istoria impozitelor şi a puterii companiilor
Lecţia V- Cei bogaţi inventează banii
Lecţia VI- Munciţi ca să învăţaţi- nu munciţi pentru bani2 comentarii:

mireasa spunea...

Am citit cartea.Intr-adevar ai ce invata din aceasta carte si in opinia mea ar trebui сel putin citita,dar o asa politica financiara invatata in familie ar prinde bine oricui.

viky spunea...

Exact! Cel putin ar fi bine daca am avea prieteni buni care ne-ar recomanda astfel de carti bune!