vineri, 21 ianuarie 2011

AUDIO: Ce face politica şi politicienii din noi?

Victoria Ungureanu - Politica

Asculta mai multe audio electronica

După o zi grea de muncă, poţi surprinde majoritatea famiilor din Republica Moldova navigând pe internet sau  urmărind ultimele ştiri pe canalul tv preferat. Pentru că majoritatea ştirilor îi vizează pe politicieni şi politica promovată de aceştia, eventual ne-am întrebat, ce face politica şi politicienii din noi? Din cei care ne alimentăm zilnic din aceste deserte politice.

Informaţiile care ne sunt "vândute" zilnic de mass media, ne modelează opinia faţa de un politician sau altul. Şi asta se întâmplă datorită declaraţiilor elitei politice, care au ajuns la guvernarea Republicii Moldova. Datorită acestui val de informaţii zilnice în care ne "scăldăm", adesea se întâmplă că ba îi apreciem pentru cele declarate, ba îi criticăm pentru deciziile luate.

Cine din cei care la 28 noiembrie au ales unul din partidele membre AIE, nu l-au urât sau nu l-au criticat pe democratul Marian Lupu în perioada negocierilor? Cochetând cu PCRM, Lupu ne-a cam pus pe jar, gândindu-ne că Alianţa pentru care am votat, nu va mai avea şanse să existe pe scena politică moldovenească. Şi cine a răsfulat uşurat în ziua în care Lupu a ales Alianţa pentru Integrare Europeană şi împreună cu colegii săi, au semnat Acordul AIE-2? Cine din voi atunci l-a mai criticat pe Lupu? Atunci Lupu a reapărut pe micele ecrane ca eroul democraţiei şi eventual eroul nostru, al celora care ne-am dorit o guvernare democrată.

Percepţiile, opiniile, simpatiile şi criticile se schimbă în dependenţă de cele declarate de politicieni şi de deciziile luate de aceştia. Astăzi îl simpatizăm pe Lupu, mâine însă pe Filat, alteori pe toţi cei 3 democraţi. Niciodată, însă datorită declaraţiilor sau faptelor politice, cetăţeanul nu-şi schimba atât de uşor viziunile politice. De exemplu să evadeze din partea stânga spre partea dreaptă şi viceversa.

Aici reapare întrebarea, dar ce fac politicienii din noi prin intermediul declaraţiilor făcute publice? Adesea, ne fac să ne îndoim de cele declarate, iar uneori ne alintă cu vise, care în realitate n-au şansă să se realizeze în termenii stabiliţi de aceştia. Şi aşa ne continuăm viaţa stresantă pe plaiul mult prea iubit-Moldova. Aşteptând că peste câţiva ani vom circula fără vize în Uniunea Europeană, că nu vom mai fi o ţară săracă şi că va fi eliminată corupţia după cum ne promite Filat. Aşteptând să fie eliminată contrabanda şi mafia  din care  îşi câştigă existenţa unele persoane protejate de forţe influiente. Aşteptând stabilitatea de care ne vorbeşte Lupu. Aşteptând schimbarea de care ne vorbeşte Ghimpu. Poporul nostru ştie doar să aştepte, să tolereze orice ridicare a preţului la gaz, produse alimentare, benzină şi motorină. Poporul nostru nu îndrăzneşte să ceară mai mult de la politicianul care zilnic îl alimentează cu vise şi speranţe. Trăim de azi pe mâine, aşteptând, tolerând, sperând, visând...Niciun comentariu: