joi, 27 ianuarie 2011

Comunicare virtuala


Internetul a devenit un prieten pentru unii, un dusman pentru altii. Un lucru este cert, pe unii accesibilitatea la retelele de socializare ii ajuta sa-si creeze noi relatii, pe altii insa ii sustrage de la lucruri poate mai importante - viata reala.

In plasa acestei lumi virtuale sunt prinsi adolescentii, tinerii care au timp liber si adesea si-l petrec in fata calculatorului. Astazi, datorita internetului, un tanar poate avea peste 2000-3000 de prieteni virtuali, pe care eventual nu-i cunoaste personal, dar cu care uneori comunica virtual.

Comunicarea virtuala prin intermediul retelelor de socializare precum facebook, twitter, au transformat viata generatiei secolului XXI, intr-o viata mai mult virtuala decat un reala. Ca in orice activitate, orice oportunitate, exista si avantaje, si dezavantaje. In acest material vom incerca sa vi le redam.

Avantajele comunicarii/prieteniilor virtuale:

·         Este avantajos in cazul persoanelor care se cunosc in lumea reala, dar din cauza unor motive bine intemeiate, sunt nevoiti sa comunice virtual. O astfel de comunicare nu ofera nici un risc, din contra, fostii colegi de facultate sau de service au ocazia sa mai discute despre activitatile lor prezente. Sigur acestia s-ar putea intalni la o cafea, dar adesea se intampla ca distanta nu le permite acest lucru. De aceea comunicarea virtuala este bine venita in acest caz.
·         Iti poti crea noi prietenii si relatii care ti-ar oferi noi oportunitati. Pe cat de utile sunt aceste prietenii, pe atat si de periculoase.
·         Comunicarea virtuala nu este costisitoare. Pentru a avea o intalnire cu unul din acesti prieteni, trebuie sa ai timp sa ajungi la cafeneau la care urmeaza sa va intalniti, sa cheltui bani pe drum si inca si pe cafeaua pe care vei fi nevoit sa ti-o comanzi.
·         Singur decizi daca vrei o astfel de comunicare/prietenie virtuala. Singur alegi cu cine discuti, cat discuti si ce discuti.

Dezavantajele comunicarii/prieteniilor virtuale:

·         N-ai siguranta ca persoana cu care discuti este cu adevarat ea, nu poti identifica identitatea acesteia.
·         Nu poti verifica cat este de sincer cu tine in discutiile voastre.
·         Nu poti urmari mesajele non-verbale si paraverbale- zambetul, privirea, tonul vocii.
·         Poti fi tradat, in cazul in care ai prea multa incredere in prietenul virtual.

Tu esti cel care alege ce sa faca cu timpul sau. Sa-l iroseasca, discutand cu personae virtuale sau sa castige, cunoscand oameni inteligenti de la care poate  invata ceva util. Depinde de tine si de interesele tale. Daca in viata reala iti place sa discuti despre muzica sau ultimele tendinte ale modei, acelasi lucru, la sigur, il vei face si pe retelele de socializare, comunicand virtual.

Sursa poza: descopera.ro

Niciun comentariu: