duminică, 27 februarie 2011

Fraţie vitregă, frăţie falsă? / Politic /LIBERA -- În ultimele zile, în presă se tot vorbeşte despre atacul cu declaraţii dintre Vlad Filat şi Marian Lupu. Şi totul a început de la anunţul Moldtelecomului privind majorarea tarifelor. Ultimele declaraţii ne-au demonstrat că mariajul dintre cele trei partide democratice  nu este atât de "fericit", rezistent şi chiar eficient. 


Fraţie vitregă
                                                                                          
După ce au semnat Acordul AIE-2, cele trei partide s-au obligat să colaboreze eficient în favoarea cetăţeanului, cel care le-a dat votul de încredere. Mama acestei Alianţe democratice, până la urmă este totuşi poporul. Cel care şi-a dorit o guvernare democrată, sperând că lucrurile se vor schimba în spre bine. Astfel, cei "trei" au fost botezaţi de popor,  transformându-se în nişte fraţi vitregi. Încercările, scandalurile, declaraţiile şi neînţelegerile de până acum, confirmă "vitregia" dintre cele trei forţe politice.


Frăţie falsă


La început toţi păreau sau erau cu adevărat fericiţi, pentru că reuşise să formeze acea Alianţă, atât de necesară pentru a depăşi mai uşor problemele politice şi apoi toate celelalte; căci suntem "campioni" la astfel de probleme. Se ştia că vor fi neînţelegeri între democraţi şi comunişti. Nu ne-am gândit însă că vor fi neînţelegeri şi între cele 3 partide, care oficial au declarat că vor conlucra eficient pentru depăşirea crizei politice. Cert este că, lăcomia i-a trădat pe cei "trei crai de la răsărit". Nu au reuşit să conlucreze, să găsească metode pentru a obţine voturile necesare pentru alegerea preşedintelui. În schimb, au strigat răspicat ce-şi doresc, câte şi ce ministere, uitând că dacă din nou nu vor alege preşedintele, ministerele nu vor fi coordonate de ei mai mult de un an.

"Age, si quid agis!" - Fă, dacă faci ceva!

Acesta ar fi mesajul meu pentru deputaţii noştri. Oare este atât de dificil ca Lupu şi Filat să se întrunească şi să discute problemele ţării? S-au mass media este unica cale de comunicare dintre fraţii democraţiei moldave? Şi de ce până la urmă, Lupu s-a grăbit cu declaraţiile şi nu l-a aşteptat pe Filat, ca să-l întrebe personal? Se pare că politicienii sunt oglinda poporului său. O persoană mi-a zis în una din zile: "Noi merităm o astfel de guvernare, pentru că şi noi suntem la fel ca ei". Pe zi ce trece, încep să fiu de acord cu acestă declaraţie, căci dacă ar fi să analizaţi cu sinceritate faptele voastre şi a apropiaţilor voştri, o să descoperiţi că pe alocuri sunteţi la fel ca politicienii noştri. Altceva este că nu aveţi statutul lor şi responabilităţile pe care şi le-au asumat faţă de noi.

Am menţionat în material despre "cei trei", deoarece de la semnarea Acordului, au mai fost neînţelegeri  dintre cei 3 lideri politici, Filat, Lupu şi Ghimpu.
Niciun comentariu: