vineri, 18 martie 2011

PROMISIUNI sau ADEVĂR? AIE ne promite un Preşedinte!

LIBERA--După o perioadă îndelungată de "certuri" şi contradicţii, demnitarii democraţi s-au întâlnit astăzi la o discuţie. Una din principalele teme discutate, a fost alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Astfel,  cei 3 lideri politici, membrii AIE au declarat că şi-ar dori ca Preşedintele să fie ales până la sfârşitu lunii martie.

"Am avut discuții pe marginea mai multor probleme pe care le avem. Am discutat și despre modalitatea de alegere a președintelui. Am convenit despre agenda comună a AIE. Nu vă supărați, nu o să vă dau detalii. Vom vorbi despre asta săptămâna viitoare", a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, informează UNIMEDIA.md. 


Premierul Vlad Filat a menţionat că reeşind din toate semnalele din exterior, alegerile anticipate devin inevitabile, informează o altă sursă media, stireazilei.md.
Liderul liberal, Mihai Ghimpu continuă să mai susţină ideea de modificare a articolului 78. “Am decis să continuăm discuţiile şi consultările, însă, modificarea articolului 78 nu se va produce în Parlament. Nu avem nicio garanţie în acest sens. Ideea mea de referendum este cea mai bună. Propunem 30 de articole noi în Constituţie, iar 70 să fie modificate. Nu ne atingem de suveranitate, integritate, drepturile omului”, a declarat Ghimpu, informează sursa sus-menţionată.


Marian Lupu, liderul PD, şi de astă dată alege calea de mijloc, declarând : “Poziţia PD este că trebuie să luăm o decizie euroconformă. Este o decizie care trebuie să fie una consolidată de intreaga Alianţă. Noi nu suntem la grădiniţa sau la şcoală şi nu putem avea poziţii individualiste”.
După cum aţi observat în declaraţiile liderilor nu este nimic nou. Toţi 3 îşi menţin aceeaşi poziţie. Dacă ar fi să le discutăm  cele trei propuneri, atunci eu aş puncta următoarele:

  1. Vlad Filat - una din canalele media scrie că acesta declară că pe tema alegerea şefului statului se va mai discuta în interiorul Alianţei. O altă sursă media însă, scrie că Filat declară că alegerile anticipate sunt inevitabile. Deci, ori blana, ori oaia? Fără indoieală, despre alegerea Preşedintelui s-a discutat şi se va discuta, ori pentru a trece peste  peste această criză politică, ori pentru a discuta de dragul discutatului. Ce ţine de alegeri anticipate, cred eu că ar fi o cale greşită aleasă de AIE, pentru că le va da un motiv în plus comuniştilor să arunce în ei cu pietre, care vor fi şi de astă dată în defavoarea democraţilor.
  2. Mihai Ghimpu-se pronunţă pentru modificarea art. 78 şi organizarea referendumului. Datorită eşecului de anul trecut, mă îndoiesc că organizarea unui referendum ar aduce mai multe rezultate, chiar dacă s-ar evita greşelile de anul trecut, privind promovarea ideii de participare la referendum.
  3. Marian Lupu-prin declaraţia sa, Lupu încearcă să ne transmită un mesaj: "noi avem verticalitate" sau am impresia că la mijloc e o şmecherie. Să spui că vom lua o decizie este mai uşor, decât să vii cu propuneri bine punctate privind această decizie şi să-ţi asumi responsabilitatea de a declara că aceasta este una eficientă.
Vreau să fiu optimistă, dar mă îndoiesc că MĂRŢIŞORUL ne va aduce anul asta un Preşedinte...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ai inteles gresit ce vor ei.
Nu-i adevarat ca "cei 3 lideri politici, membrii AIE au declarat că şi-ar dori ca Preşedintele să fie ales până la sfârşitu lunii martie".