sâmbătă, 5 martie 2011

MOLDOVA în continuă campanie electorală?

LIBERA--Ceea ce s-a întâmplat şi continuă să se întâmple în Republica Moldova nu e decât un teren de luptă populat de "prea săraci" şi "prea bogaţi". 


Pe când unii muncesc din greu şi se gândesc la ziua de mâine, politicienii noştri pentru a mai scuti câteva "milioane" din bugetul statului, nu încercă cel puţin să discute între ei. Declaraţiile, contradicţiile şi criticile cu care se "dezmieardă" politicienii este o dovadă pură a faptului că MOLDOVA este în continuă campanie electorală. Fiecare dintre liderii activi de pe nava politicii moldoveneşti, luptă dur cu furtunile colegilor săi, doar pentru a încerca să se ascundă după umbrela invizibilă şi atât de falsă. Bătălia pentru teren, influenţă şi putere continuă.

Rivalitatea care se accentuează  o poate "ţintui la pat" încă multe luni/anii pe scumpa noatră ţărişoară. Şi asta pentru că în ţărişoara asta poporul îşi face alegerea dându-şi votul, mai departe alegerea o fac cei aleşi, adică politicienii. În pofida "eforturilor", strigătelor celor "subordonaţi" poporului, Moldova continuă să fie cu mâinele legate. Influenţa politică nu mai este şi nu ştiu dacă a fost vreodată, un avantaj pentru poporul influenţat de aceste concepte politice, pe alocuri teatralizate de persoane văzute şi nevăzute. Se pare că şi faptele sunt doar nişte motive de discuţie pentru analiştii politici şi un nou subiect pentru jurnalişti.

Actualul haosul politic va genera un eşec atât pentru Alianţă, cât şi pentru comunişti. Asta pentru că niciunul din ei, în actualul format, nu reuşesc să facă ceva cu adevărat şi să-l ducă până la capăt. Şi asta în mare parte, după cum am mai spus, datorită veninului cu care se alimentează şi unii, şi alţii. Cine poate să le purifice "sufletele şi gândurile" politicienilor noştri?

Sursa poza: FLUX.mdUn comentariu:

Victor Ciobanu spunea...

Ceea ce se întîmplă şi continuă să se întîmple în Republica Moldova este mai mult decît o luptă dintre cei săraci şi bogaţi. O abordare marxistă nu poate să explice toate contradicţiile, procesele şi fenomenele din societatea RM. Mai mult chiar, eu aş spune că săracii nici nu prea contează: mai degrabă au un rol mediu, decît primordial, în această luptă de pe acest teren, numit Republica Moldova.

În legătură cu ideea centrală a articolului tău, nici nu ştiu ce e mai rău/periculos: prezenţa rivalităţilor şi a disensiunilor, sau absenţa lor. Personal prefer conflictul: mă tem că în cazul unui real compromis (ceea ce nu va fi niciodată, datorită multitudinilor intereselor, majoritatea contrare, din societatea noastră) noi, săracii, ne vom pomeni singuri împotriva unei clase politice (prea bogaţii) unită în interesele "exploatării noastre". Exemplu recent, MTC, unde lupta dintre Filat şi PD/Plahotniuc/MTC a adus, cel puţin pe o perioadă scurtă (de 3 luni), un cîştig celor săraci (abonamentele noi au fost lichidate).

În privinţa ultimei întrebări, e mai uşor (şi prefer) de înlăturat politicienii "murdari" din politică, decît purificarea sufletului lor... majoritatea sunt vînduţi demult diavolului, fiind prea puţin posibili a fi schimbaţi sau transformaţi spre bine.