miercuri, 13 aprilie 2011

Evadarea tăcută a unor politicieni


Tăcerea? O bombonică, îndelung savurată de orice deputat, care evadează dintr-un partid, aşa cum decide să renunţe la o cursă aeriană. Adesea, chiar dă din mână raiul politic,  unde a trăit o perioadă mai scurtă sau mai îndelungată. Fostul politician, îşi schimbă... bomboana, dintr-o parte în alta a gurii – evident închise - şi continuă să tacă.

Bomboana cu gust amar nu le prea place! Dar asta e legea tăcerii, poate şi a politicii. Sau a celui ce finanţează compania aeriană?

Finanţatorul este cel ce decide direcţia de zbor, escalele,  preţul unui bilet şi numărul maxim al pasagerilor. Acum fiind vorba de aeronava rezervată liberalilor-democraţi. Or fi şi nedemocraţi?... Un avion  politic care tinde să-şi mărească considerabil numărul pasagerilor. Şi ce înseamnă aceştia pentru investitor? Mai multă putere? Mai mulţi bani?  Mai multe promisiuni?

Când un pasager decide să nu mai călătorească cu această aeronavă, finanţatorul îi oferă bombonica tăcerii. Bănuiesc asta, mai ales după ce tot mai mulţi pasageri părăsesc avionul liberal-democrat şi, spre mirarea mea, cu acelaşi cadou dulce-amărui. Cei ce tac doresc să se apere pe ei însişi, sau şi pe inconfundabilul investitor? Este doar o întrebare. Cândva, un răspuns la această interogaţie vom găsi. Pentru că finanţatorul, o dată şi o dată, nu va mai avea capacităţile necesare pentru a sprijini logistic compania aeriană. Atunci se vor schimba şi multe alte lucruri...

În 2010 a părăsit avionul liberalilor-democraţi, Vitalie Nagacevschi. Motivul exprimat atunci fiind acceptarea unui dosar, şi a onorariului  promis. Săptămâna aceasta, după ce şi ex-ministrul justiţiei, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a declarat că pleacă din această formaţiune politică, Nagacevschi a spus altceva. În cadrul unei emisiuni TV, el a punctat un alt motiv, căruia i s-a datorat plecarea sa din PLDM, în 2010. Iar motivul iniţial? A fost doar unul inventat, pentru a nu afecta imaginea partidului. Pentru că, după cum a declarat tot el, era în partidul care se lupta pe atunci cu comuniştii. Deci, avocatul Nagacevschi a savurat bombonica amăruie aproape un an de zile.

 A primit şi Alexandru Tănase, aceeaşi bombonică? Rămâne de văzut. Cert este că faptele mai puţin ştiute vor avea un sfârşit, datorat unui adevăr cânva descoperit.

Cea mai zgomotoasă plecare, de la liberal-democraţi,  a fost aceea a scriitorului Traian Vasilcău. Atunci, el a declarat oficial că „membrii PLDM sunt foşti comunişti, travestiţi doar pentru a-şi păstra fotoliile”. Un alt motiv ar fi fost atitudinea „diabolică faţă de oamenii de cultură din PLDM”. Un partid care „ignoră omul, în favoarea clientelei financiare, astfel devenind un partid-model de imoralitate “naţională”.”

Menţionez că nu am nimic împotriva PLDM-ului. Rândurile de mai sus sunt doar nişte constatări de jurnalist, meseria mea fiind să caut adevărul din spatele unor mimări publice.

Generaţia tânără nu are nevoie de antimodele. Indiferent din ce partid ar proveni acestea. Ci de investitori într-un viitor demn şi liber, de orice cenzură impusă, sau presupusă.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Un comentariu excelent, cu îndemnuri, sloganuri și concluzii surprinzător de mature. Păstrează stilul. Pari a fi o mare iubitoare de adevăr și o persoană extrem de inteligentă și talentată.

viky spunea...

Va multumesc!

Incult Politic spunea...

Filat își pierde echipa cu care se tt lăuda pe timpurile când a format PLDM și se înconjoară cu oameni docili.

viky spunea...

Iti dau dreptate.

Ady spunea...

Ați rezolvat misterul...

dorik spunea...

Articol foarte bun. Bravo pentru analiza pe care reusesti sa o faci si bravo pentru felul in care esti atenta la toate schimbarile de pe scena politica din Republica Moldova. Te documentezi din mai multe surse, independente sau nu, insa reusesti sa desparti cenusa de menghina, ceea ce ne ofera noua cititorilor adevarata informatie. Mie mi'a placut si astept alte articole in continuare...

viky spunea...

Va multumesc!

Vilen spunea...

nice and sexy cu mutatul bomboanei

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

viky spunea...

Buna Vlad!
Iti multumesc pentru vizita si aprecierile aduse la adresa blogului. Despre colaborare vorbim prin e-mail. Multumesc!