marți, 17 mai 2011

Ce poate face din tine o situaţie de conflict?


Conflictul este labirintul umbrit de mofturi neînţelese

Conflictul poate genera o mulţime de probleme, iar în plasa lui poate cădea oricine. Situaţiile de conflict ne ofera posibilitatea sa alegem. Să-i permitem acestuia sa fie în ascensiune, ceea ce ar însemna mai mult stres, mai multe probleme, mai multe neîntelegeri sau sa controlam situaţia, astfel liniştind spiritele?

Tu ce alegi, sa lupti sau sa cedezi?

Dorinţa de a invinge pe oricine şi orice situaţie, în cazul nostru de conflict, ne arunca în braţele depresiei şi regretelor ca nu putem schimba prezentul, din cauza propriei încăpăţânări din trecut.  In viaţă adesea luptăm cu oamenii şi cu noi înşine, dar ce ar fi dacă ai pierde cu mândrie într-un conflict pe care totuşi ai reusit să-l aplanezi la timp? Ce facem noi într-un conflict? Uneori suntem ca doi cocoşi bătăuşi sau ca doi serpi veninoşi, care nu se pot opri, nu se pot controla şi intelege.
Ce poate face o situaţie de conflict din tine?

Dacă esti implicat destul de des în astfel de situatii, atunci ar fi cazul sa te opreşti. Sa analizezi toate situaţiile de până acum şi sa-ţi dai seama care a fost gresela ta în acest conflict. Dacă reuşeşti să-ţi dai seama, atunci data viitoare fii mai tolerant, iar dacă nu-ţi dai seama, atunci, după ce conflictul s-a epuizat, discută cu persoana implicată. Asta te va ajuta ca data viitoare sa procedezi altfel cu interlocutorii tăi.
Nu uita ca o situatie de conflict, fie pe termen lung sau scurt, poate fi oprită prin intermediul unei comunicari calme. De aceea, fii calm, astfel vei demonstra ca nu te laşi chiar atât de uşor dirijat de conflictul izbucnit între tine şi o persoana (sau un grup de persoane), fie cunoscută sau necunoscută. Incearcă să fii înţeles iar tu, la rândul tău, ai rabdarea de a asculta şi de a înţelege versiunea interlocutorului tău, chiar dacă este foarte dificil. Învaţă să cedezi, pentru ca uneori în cazul unui conflict, e inutil să explici unele lucruri care sunt atât de adevarate pentru tine, dar foarte greu înţelese de persoana cu care porţi o discuţie atât de stresantă.

Niciun comentariu: