duminică, 31 iulie 2011

Hollywood-ul politicii moldoveneşti

Politica moldovenească e ca o peliculă de film care are aceeaşi actori, aceleaşi replici şi aceleaşi roluri. Să-i menţionam totuşi pe cei mai faimoşi de pe covorul hollywood-ului moldovenesc.

Vlad Filat şi “Partidul Verde”

Unul din actorii principali din unica telenovelă moldovenească este Vlad Filat. Personaj principal care şi-a însuşit textul cu o precizie de 100%. În fiecare serial, acesta îl repetă de parcă insistă să fie auzit şi înţeles. Cere subordonare. Este un personaj care mereu este nemulţumit de cei din jur.Ultima nemulţumire este că deputații au plecat în vacanță, dar nu au adoptat toate proiectele ce vizează în special demonopolizarea exportului de metale și reformele ce vor accelera liberalizarea regimului de vize.  Nu-şi afişează mândria, dar aceasta este vizibilă. Fiind mereu interesat de problemele moldovenilor, vrea să-şi menţină rolul.

“Partidul Verde” înverzeşte, investeşte, organizează, planifică, deci munceşte? 

Marian Lupu şi “Trandafirul”

Marian Lupu este personajul care are cel mai “neologizat” text. L-a învăţat din dorinţa de a părea mult mai intelectual decât celelate personaje. Îi reuşete să lese mereu semne de întrebare. Telespectatorul, nu reuşeşte să răsfoiească dex-ul, de asta tot ce spune rămâne o enigmă.

“Trandafirul”  înfloritor, dar ghimpos, este udat cu valută străină, care investeşte în interese.

Mihai Ghimpu şi “Libertatea”

Mihai Ghimpu pe micile ecrane, pare a fi unul dintre cei mai liberi actori. Acesta n-a acceptat textul tipărit de cineva. Îi place să improvizeze, spunând ceea ce crede.

“Libertatea” s-a lăsat împânzită de curând în suflerele unora, dar n-a reuşit să cucerească.

Voronin şi “Comunismul”

Vladimir Voronin este personajul, care poate de mult nu este şi nu ar trebui să fie unul politic. Acţiunile şi textul său a fost personalizat cu scopul de a crea scene de umor, haz, dezgust şi ură.

“Comunismul” nu mai e pâinea de 6 capeici şi nici stabilitatea promisă. Acesta urmează a fi judecat pe viaţa pentru prea multă implicare, încercare de infiltrare a paraziţilor, viruşilor.

Poporul şi “Răbdarea”

Poporul chiar dacă constituţional este principalul personaj, la iniţiativa regizorului,  continuă să tolereze indiferenţa personajelor sus-menţionate. Poporul nu are nici un text. Poporului îi este recomandat să tacă şi să tolereze.

”Răbdarea” este partidul poporului. Rabdă bucuria personajelor, falsitatea şi promisiunile lor, masca politică şi interesele băneşti…


Niciun comentariu: