sâmbătă, 10 septembrie 2011

Cine e cel mai corect în țara minciunii?

„Cu cartea-n mână și cu minciuna-n gură„- este un proverb valabil și pentru politicienii din Republica Moldova. Altfel spus:” Cu Constituția în mână și cu minciuna-n gură”.

Când alegerile au fost câștigate de partidele democratice, știam că lupta pentru putere va continua. Însă, această luptă nu va fi nici de cum dintre partidele democratice, ci dintre acestea și partidul din opoziție-PCRM. Nu asta declarau cele 3 partide (PLDM, PL și PD) în campaniile electorale acum câțiva ani? Nu spuneau că își doresc ca Republica Moldova să nu mai aibă o guvernare comunistă egalată cu una coruptă care ne-a sărăcit? În doar câțiva ani de guvernare, democrații ne-au demonstrat că nu-i urăsc doar pe comuniști, dar și pe colegii săi din Alianță. Pot fi interpretate altfel declarațiile, contrazicerile și certurile/neînțelegerile dintre cei 3 lideri politici (Filat, Ghimpu și Lupu) ? Eliminarea regimului comunist nu mai este un scop pentru democrați...

Șansele lui Filat se reduc la -0,01

Dacă ar fi organizate alegeri anticipate, iar pe lista candidaților ar apărea un nou partid și lider politic la fel de ”simpatic” ca și Filat (când s-a lansat în politică), atunci alegătorii ar preferă să-i dea votul celui nou, decât celuia care deja a dansat pe scenă-adică Filat. Și știți de ce? Pentru că alegătorii noștri sunt optimiști. Ei cred mereu că Moldova merită niște politicieni mai buni decât cei de azi și ieri. Adică, mai buni decât Filat, Ghimpu, Lupu și toți ceilalți care deja au reușit să se manifeste pe scena politică moldovenească. Mai bine spus, au reușit să ne dezamăgească, decât să ne impresioneze, așa cum ne-au promis și declarau în mesajele sale electorale.

Va veni într-o zi toamnă și pe strada lui Filat și a partidului său verde. Frunzele vor cădea, iar șansele de a fi reales ca unul dintre cele mai de încredere partide democratice, practic nu vor mai fi. Primăverile în Moldova sunt diferite, păcat doar că pomii înfloresc și sunt udați de aceleași ploi pline de promisiuni, dar false. Acum mă întreb, ce a făcut Filat? Și-a dorit să înverzească Moldova și n-a făcut decât s-o usuce? A vrut o Moldovă fără sărăcie, și n-a făcut decât  să o sărăcească? Ce au făcut ceilalți împreună cu PCRM- partidul care ”respectă legile”? Ghimpu n-a mai reușit să realizeze ce și-a propus, asta pentru că în câțiva ani nu-i putem goni din țară pe vorbitorii de limbă rusă și nici nu-i putem impune să ne vorbească în limba română. Așa cum n-a reușit nici el și nici Lupu și Filat să schimbe articolul din Constituție privind limba de stat ( să schimbe din cea moldovenească în română). Va veni toamna pe strada politicienilor de astăzi...cel mai tare îmi pare rău însă că toamnele friguroase vin doar pe strada democraților. Comuniștii continuă să savureze din primăverile călduroase din Moldova.

Cine e cel mai corect în țara minciunii?

Ultimul ”scandal politic” ne arată încă o dată într-un mod convingător că trăim în țara minciunii, iar cei mai corecți vor să pară de la distanță tot politicienii. De unde aflăm peste un an, doi, trei...unde a fost Lupu, ce sumă de bani i-a propus Voronin lui Lupu, vrând să-l cumpere, etc? Surse străine precum wikileaks ne spun ce se întâmplă la noi în țară, iar politicienii rămân și vor să pară la fel de corecți prin coerența discursurile scrise de PR-iști iscusiți.

Dorința de a demonstra cât de corecți și nevinovați sunt politicienii, sunt și replicile lui Filat și Lupu cu privire la efectuarea unor atacuri raider de preluare frauduloase de acțiuni de la 4 bănci din Moldova, dar și de la compania ASITO.

Este o întrebare retorică: Cine e cel mai corect în țara minciunii?
Încep să n-am încredere nici în comuniști, și nici în democrați. Am să-i critic pe toți ori de câte ori voi crede necesar. Și de astă dată, a fost Filat, mai puțin ceilalți. Mâine vor fi ceilalți. Asta pentru că nu fac parte din nici un partid politic. Până acum simpatizam, de acum încolo, nu voi mai crede în nimeni, pentru că n-au făcut nimic să câștige încrederea mea și probabil a multora dintre voi, alegătorilor!

Cert e că lucrurile nu s-au schimbat nici în prezența democraților, însă ar fi fost mult mai rău dacă continuam să fim guvernați de PCRM. Chiar dacă știu că cuvântul meu nu va schimba nimic, nici cel puțin nu-i va motiva să schimbe ceva, democrații merită criticați, pe când comuniștii merită cu adevărat izgoniți de pe ringul de dans politic. Iar asta va fi posibil doar atunci când democrații nu se vor mai dezmierda cu declarații, ci se vor mobiliza pentru a reuși să-i izgonească pe comuniști.

Vreau Alianța pe care am votat-o! O Alianță a căror membri colaborează, comunică și își realizează scopurile propuse până la capăt. Vreau fapte și nu promisiuni din partea democraților, dacă vor să mai salveze ceva din încrederea ce a mai rămas pentru ei. Lista ar putea continua, dar mă opresc aici.

Am să închei cu replica editorialistului  Constantin Tănase care în data de 5 septembrie scria: „Politicienii noştri se cred însă cei mai şmecheri de pe pământ - simulează mişcarea spre UE, dar de fapt se mişcă spre Rusia, se uită la Statuia Libertăţii, dar văd Kremlinul, se uită la Obama, dar îl văd pe Putin, ascultă muzica lui Mozart, dar aud zăngănitul cădelniţei preafericitului Kirill. De 20 de ani fac acest lucru şi o să mai facă încă 20, fiindcă aşa ne place nouă, moldovenilor, care suntem şmecheri, nu ca nemţii! „

2 comentarii:

Napocel spunea...

BUne observații. Filat se pare că-l doare-n paișpre de arpopierea cu România iar discursul european e unuj prăfuit, fără chef

viky spunea...

Mulțumesc Napocel!
Ai dreptate!