sâmbătă, 1 octombrie 2011

Între dorința și obligația de a vorbi româna

Datorită trecutului istoric sau ospitalității moldovenești, pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc mulți vorbitori de limbă rusă. De remarcat că, nu toți vorbitorii sunt oaspeți în Moldova, majoritatea sunt moldoveni care n-au călcat niciodată pe tărâmul nici a Rusiei de azi, cu atât mai mult, a Rusiei de acum peste 20 de ani.
De aceste consecinte sunt vinovati, probabil politicienii si cetătenii Republicii Moldova. Nu-i vinovat nici rusul venit în Moldova si nici tânărul care vorbeste rusa la scoală, în locurile publice si în familie. Nu învinuiesc pe nimeni, pentru că în spatele acestor consecinte, nu stă o persoană. Vinovati suntem majoritatea din noi, cei care am tolerat si continuăm să tolerăm, orice replică/întrebare venită din partea unui vorbitor rus, căruia adesea n-am ezitat să-i răspundem tot în limba rusă.

Cu acordul nostru, al politicienilor si Ministerului Educatiei, în tară avem scoli, licee rusesti si universităti cu predare în limba rusă. Cu acordul nostru, străzile Chisinăului poartă denumiri de scriitori rusi. Cu acordul nostru, avem pe străzi afise publicitare în limba rusă. Cu acordul nostru, avem buletine de stiri în limba rusă, ziare si emisiuni. Totul, aproape totul în Republica Moldova, s-a întâmplat cu acordul nostru. Chiar dacă n-am spus "Da", prin fapte mărunte, prin tăcere si tolerantă, noi am fost de acord cu acest proces. Proces, datorită căruia, multi din noi ne plângem astăzi că rusii din Republica Moldova, nu vor să vorbească limba română. Ileana Vulpescu spune că secretul înţelegerii în lume este toleranţa. Poate acesta ar fi unul din motivele pentru care moldovenii tolerează? Si nu-i tolerează doar pe rusii din Moldova, dar si pe moldovenii de la guvernare.

Aceste constatări le-am făcut acum câteva zile, după ce am cunoscut o fetită de 11 ani. Aceasta s-a născut în Republica Moldova, dar este rodul iubirii dintre un bărbat de origine indian si o moldoveancă. Fetita este elevă în clasa a V-a în unul dintre liceele din Chisinău, cu predare în limba română. Vorbeste, as spune eu, suficient de bine româna. Dacă ar fi să raportăm la ceea ce am scris mai sus, în Moldova sunt foarte multe moldovence/moldoveni căsătoriti cu rusi (sau vorbitori de limba rusă). Ce fac acestia? Cum discută în familie? Sigur că în limba rusă. Îsi trimit copii să-si facă studiile la scoli cu predare în limba rusă si vizionează toate buletinele de stiri doar în limba rusă. În Republica Moldova sunt create niste conditii favorale pentru a învăta/perfectiona si continua să vorbesti rusa, nu doar de către rusi sau vorbitorii de limba rusă, dar si pentru moldovenii si vorbitorii de limba română. Nu e o rusine sau un dezavantaj să vorbesti rusa, asa cum nu e un dezavantaj să vorbesti si engleza, franceza si alte limbi. Unii îi învinuiesc pe comunisti pentru faptul că astăzi se vorbeste atât de liber în Moldova limba rusă. Eu însă îmi amintesc că si România a avut o guvernare comunistă, dar vocabularul/limba română n-a suferit schimbări. Atunci, care a fost si este problema noastră? Toleranta?

Altii spun că trebuie să schimbăm articolul din Constitutia RM, privind limba de stat (din limba moldovenească în limba română). Nu vă întrebati, câti din noi vorbim româna, chiar dacă studiem în institutiile de învătămând cu predare în limba română? Vorbim o română stâlcită chiar si la orele de limbă română, nu mai spun nimic de limbajul stradal... Nu-i învinuiesc pe profesori, pentru că datorită lor, în conditiile descrise mai sus, limba română supravietuieste. Chiar dacă articolul din Constitutie va fi schimbat, noi, cetătenii nu ne vom putea schimba capacitatea de a vorbi o română corectă peste noapte si probabil, nici într-un an, nici în doi. Sper totusi că, dacă elita politică va reusi să schimbe acest articol, noi, cetătenii, ne vom mobiliza, vom depune efortul necesare si vom vorbi oriunde si oricând limba română.

Între dorinta si obligatia de a vorbi româna. Vorbitorii de limbă rusă din Moldova nu au nici dorintă si nici o obligatie legală sau de alt gen pentru a vorbi în limba română. Asta pentru că prea multi ani le-am permis să facă ceea ce fac si astăzi, să vorbească limba rusă oriunde si oricând.

Publicat pe allmoldova.md

2 comentarii:

MunteanUK spunea...

Faptul că 'li s-a dat nas' ruşilor în ultimii ani (după ce s-a mai diminuat presiunea pusă de ocupaţia ţaristă şi sovietică) este foarte trist.

Totuşi, aşa cum spuneai, chiar dacă nu poţi avea nimic cu nimeni şi să 'condamni' un vorbitor de rusă doar pt aceasta, cred că mai sunt multe de făcut pt a impune limba română în spaţiul public.

Poate că este un proces mai lung, dar, treptat, ar trebui să apară ceva 'impuneri' în privinţa folosirii limbii oficiale...

Numai că de la actuala generaţie de lideri politici prea puţine lucruri bune se mai pot aştepta.

Poate tineri entuziaşti ca tine (pt că nu eşti singură, văd că sunteţi tot mai mulţi dincolo, dar şi dincoace de Prut!), sa schimbe ceva!

viky spunea...

Ai dreptate!

Toate speranţele sunt în tinerii care au obţinut o experienţă peste Prut şi care pot reveni în ţară, astfel contribuind la schimbarea pe care ni-o dorim.

Totuşi, asta e greu realizabil, pentru că România îi apreciază pe basarabeni; le crează condiţii favorabile pentru dezvoltare intelectuală şi o ascensiune profesională pe care n'o pot obţine în Moldova.