miercuri, 12 octombrie 2011

Porțile raiului în Moldova

"Ţara raiului este cea unde crimele sunt spălate de ani, iar criminalii ascunşi de tâlhari. Se fură şi bani, se tărăgănează alegerea elitei de azi. Au acces în rai şi promit să ne deschidă uşile spre rai..."

Pentru ceea ce fac, adesea ilegal, sunt binecuvântați în țara raiului, de cei care le permit să-şi ascundă activităţile murdare. Sunt frații care se susțin și continuă să creeze condiții favorabile pentru celălalt univers - iadul pentru noi, cetățenii simpli.


Da, da! Porţile raiului sunt în Republica Moldova. Şi dacă ar fi să definim cuvântul rai, atunci am spune că este un spațiu în univers, acolo unde au acces doar oamenii buni, cei care pe tot parcursul vieții au făcut bine și sunt binecuvântați de Dumnezeu. Pentru unii, din anumite motive, Moldova este tocmai acel spațiu din univers.

Raiul în Moldova. Se ştie că n-a fost doar o singură dată când persoanele care au acces la poarta raiului au scăpat de pedepse legale, chiar dacă meritau să fie pedepsiţi. În presă zilnic se zvoneşte despre un nou conflict politic, despre o nouă crimă, despre promisiuni, acţiuni şi schimbări care rămân doar rostite, or doar scrise cu o peniţă invizibilă, fiind şterse de praful timpului. Ne sunt cunoscuţi politicienii care se acuză, doar pentru a se ponegri și a-și crește credibilitatea în fața cetățenilor, dar care niciodată n-au reușit să-i dea la răcoare pe cei care "ne-au sărăcit ţara, ne-au furat-o", cei care "întreprind acţiuni pentru a-şi crea o imagine bună-PR", cei care "şi-au făcut averi pe banii publici", etc. În discursurile politice, după cum am observat şi probabil, aţi observat şi voi, sunt doar cuvinte. Niciuna din declaraţii/acuzaţii n-au fost duse până la capăt, din cauza lipsei dovezilor sau a fricii de a demasca elita din ţara raiului. Deci, raiul înseamnă deținerea unor sume impunătoare de bani, obținuți în urma unor activități mai puțin cinstite, mai bine spus ilegale, pentru că miile nu se obțin în urma unei munci cinstite, oricât de mare și calitativ ar fi efortul. Rai înseamnă deţinerea unei puteri, care îţi permite să te eschivezi de la pedepse.

Iadul în Moldova. Prețuri mult mai europene, pentru care nici Europa nu ne invidiază. Asigurări medicale și studii în învățământ de calitate înaltă la capitolul corupție. Probleme economice, sociale și politice, atât interne, cât și externe. Iar toate aceste probleme generează disensiuni între cetăţenii care locuiesc în iad și între locuitorii din raiul moldovenesc.

Trebuie să fii foarte optimist sau prea naiv pentru ca să crezi că viaţa social - politic-economică din Republica Moldova în următorii 10-20 de ani va cunoaşte o evoluţie în favoarea cetăţeanului simplu. Şi nu-s devină doar cei din ţara raiului, pentru că profită de toate comorile țării. Sunt vinovaţi şi cei din ţara iadului, pentru că continuă să tacă şi să accepte realitatea de zi cu zi şi promisiunile personajelor politice.

Publicat pe allmoldova.md

Niciun comentariu: