miercuri, 30 noiembrie 2011

La mulţi ani, România!Ziua de 1 decembrie 1918, ziua Marii Uniri, rămâne a fi ziua în care românii de pretutindeni în fiecare an sărbătoresc unirea lor spirituală. Nu-i mai despart nici sârmele ghimpate de la hotare, nici distanţa, nici legile şi nici minciuna.


De ziua României şi a tuturor românilor, am decis să-i întreb pe tinerii basarabeni cu suflet de români ce semnifică pentru ei ziua de 1 decembrie. Şi pentru că în acest an la Chişinău va fi marcat acest eveniment şi de lansarea postului de radio "Radio Chişinău", tinerii n-au ezitat să-şi exprime opinia faţă de această lansare.
 
  Ştefan Miron, student la Universitatea din Bucureşti. Preşedinte OSB Bucureşti

 Pentru mine 1 decembrie înseamnă bucurie. Bucurie şi mândrie pentru această Ţară, bucurie şi mândrie pentru români. Dincolo de declaraţii şi nu doar la 1 decembrie, cu toţii trebuie să aducem câte o praticică din noi acestui spaţiu. Român nu eşti doar dacă strigi sus şi tare de 1 decembrie, cât de partiot eşti şi cât de mult ţi-a plăcut la Alba Iulia. Român eşti atunci când contribui la dezvoltarea ta şi a generaţiilor viitoare de români.
Nu îşi au rostul declaraţiile de paradă şi urletele, atâta timp cât în spatele lor nu se munceşte. Este nevoie de muncă, declaraţiile nu-şi mai au rostul. Este nevoie de efort depus de noi, tinerii, zi de zi.

Anul acesta, de 1 decembrie vom fi în Timoc, la fraţii noştri de acolo. Pentru a ne bucura alături de ei de această sărbătoare, dar mai ales pentru a crea, pentru prima dată, atmosferă de sărbătoare românească acolo.

În Timocul sârbesc trăiesc astăzi aproape 300.000 de români. Ace
știa însă se confruntă cu o puternică politică de deznaționalizare dusă de către autoritățile sârbești. De-a lungul timpului, ei au fost lipsiți de biserici în care să se oficiere slujbele în limba maternă, de școli cu predare în limba română și chiar de dreptul de a-și boteza copiii cu nume românești.


 Cristina Zelinschi, membră G.I. ”Spirit Românesc”

Dincolo de faptul că 1 decembrie e prima zi de iarnă, pentru mine, aceasta e o dată cu adevărat mirifică. Marea Unire din 1918 e pagina de glorie a tuturor românilor. Însăși ziua aceasta e ziua-n care întreg arealul românesc s-a reunit sufletește și trupește pentru a preamări idealul la care s-a visat atât de mult, idealul care a devenit realitate tocmai atunci când necesitatea presa. A fost o dorință firească a neamului românesc, un act de voință a cărui valoarea nu poate fi suprimată de niciun alt element. Actul existențial, Actul Unirii, e exemplul viu care impune respect față de această dată.
Personal, la 1 decembrie, prefer să-mi expun părerile alături de cei ce încă mai au putere să lupte, să iubească
și să dorească românește. Voi participa la Marșul dedicat Marii Uniri, care va începe la ora 16:00, de la Academia de Științe până la Ambasada României.
Ac
țiunea 2012 te invită și pe tine. Dacă nu ești indiferent, vino alături de noi, manifestându-ți sentimentul de respect pentru neamul românesc! Eugeniu Rusu, student la Facultatea de drept din Craiova, România
Pentru mine 1 decembrie e ziua românilor de pretutindeni, a românilor cărora le mai bate inima în stil românes. Români  cu sufletul românesc, români care luptă pentru Limba Română şi obiceiurile noastre şi nu în ultimul rând pentru Unire. 
"RADIO CHIŞINĂU"
 Ştefan Miron: Apreciez şi mă bucur pentru aceasăa realizare, aceea de lansare a “Radio Chişinau”. Este o punte în plus pentru românii de pe cele două maluri ale Prutului. Este un pas făcut de către autorităţile de la Bucureşti. Este ceva firesc. Nu trebuie să fie o mirare, o minune. “Radio Chişinău este Radio Chişinău şi atât.
Cristina Zelinschi: În opinia mea, lansarea Postului de radio ”Radio Chișinău” devenise o necesitate stringentă, în deosebi după perioada de stagnare ideologică și spirituală. Lansarea postului la 1 decembrie nu e o simplă coincidență. Sperăm că cu ajutorul acestuia, spiritul și valorile românești să-și facă loc în casa fiecărui basarabean.

Eugeniu Rusu: Sper ca “Radio Chişinău” să fie unu legat cu realitatea şi să aduca la dispoziţia ascultatorilor adevărul pur !2 comentarii:

Napocel spunea...

La mulți ani dragă Victoria, la mulți ani vouă românilor de peste Prut, emisie neîntreruptă RADIO CHIȘINĂU! :-*

viky spunea...

La mulți ani Napocel!
Așa să fie, uniți prin spirit, prin asfel de evenimente, valori și tradiții.