marți, 10 iulie 2012

"Animalele se sărută în public"... și nu tinerii însurăței (video)


Cel mai des la unele întrebări, răspunsul nostru este "nu aveam/nu avem". Nu avem filme, nu avem actori bine plătiți/motivați și apreciați. Nu avem bani pentru a lansa CD-uri cu muzică de calitate. Nu avem bani pentru a lansa proiecte ce promovează valori și tradiții. Nu avem, pentru că tot ce trebuie să avem sunt banii, pentru a realiza ceva...

Întâmplător sau pentru că orice ușă nu se deschide în zadar, în una din zile l-am cunoscut pe cântărețul Ioan Paulencu, Artist al Poporului. Îl căutasem pentru a realiza un interviu pentru licența unei colege. Pe lângă faptul că educă tinerii interpreți întru dragostea pentru muzica populară, maestrul nostru încearcă să promoveze muzica și artiștii autohtoni, valoroși la postul de radio Vocea Basarabiei, unde moderează cu suflet emisiunea "Tezaur folcloric". Supărat pe atitudinea actualei guvernări, și-n general, enervate pe toate guvernările, pentru că nu prețuiesc valorile, Maestrul ne-a spus care e atitudinea sa față de mediul cultural din Republica Moldova. "Sunt promovate toate kitch-urile, non-valorile și așa zișii interpreți care au părinți cu bani sau își găsesc finanțatori".

Nu a putut să nu puncteze și dorința sa de ani de zile pentru a realiza filmul "Nunta străbunilor". 
Maestrul caută finanțatori și a deschis un cont bancar, însă spune dumnealui, că foarte puțini au reacționat.

Acum o lună editorialistul Constantin Tănase scria la aceeași temă: "studierea acestui aspect al spiritualităţii noastre trebuie să facă parte din lista de preocupări a statului, care are instituţiile sale plătite din buget ca să se ocupe cu asta – mă refer, în primul rând, la Ministerul Culturii, apoi la Academia de Ştiinţe".

Ce fac ai noștri? Se trag de… buzunare?

Puteți urmări aici reacția artistului.În timp ce ne plângem de existența unei crize economice, nu trebuie să uităm de criza culturală, care ne va lăsa fără tot ceea ce-am moștenit. Tot mai multe nunți sunt bazate pe lăcomia de a obține bani și cadouri, tot mai multe cupluri aleg să-și celebreze ziua nunții într-un spirit occidental și tot mai mulți uităm de tradițiile strămoșești.

Maestrul Paulencu, face apel către toți cei care prețuiesc valorile noastre românești și susțin ideea de a face un film ce va fi un ghid pentru toți însurățeii. 
Dacă sunt doritori în a susține acest proiect, pot scrie aici și eu respectiv, o să vă dau numărul de contact al maestrului.

Scris special pentru  allmoldova.md

2 comentarii:

Tia spunea...

Tot respectul pentru acest articol! Il cunosc personal pe maestrul Paulencu, este un foarte bun prieten de familie si un om extraordinar de talentat, generos si cald!
Putem doar spera, ca in cel mai apropiat viitor, sa vedem acest film minunat despre care ne vorbeste cu pasiune de atata amar de vreme..

Victoria Ungureanu spunea...

Mulțumesc! M-am bucurat și eu de șansa de a cunoaște așa un om, artist!