vineri, 7 decembrie 2012

Televiziune!

Știți deja că de 4 luni îmi petrec timpul într-o mică redacție a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ). În ultimele 3 săptămâni am alergat pe teren cu o cameră, trepied și microfon împreună cu o colegă.

La început părea a fi ceva nu prea dificil, dar asta a durat până în momentul când a trebuit să ieșim pe teren. Peisajul se schimba după ce reveneam în redacție, scriam textul, făceam montajul și primeam feedback de la instructori. Astfel, înțelegeam că, de fapt, trebuie să știi ce vrei să obții și care-i noutatea din materialul tău. Și asta, credeți-mă, nu-i atât de ușor, cel puțin la început. La TV trebuie să știi să scrii, să vorbești și să ai spirit de observație bine dezvoltat. Creativitatea și curiozitatea rămân a fi niște calități pe care trebuie să le ai și la TV. Tot aici trebuie să știi să-i arăți telespactatorului realitatea prin imagini și nu să i-o spui prin cuvinte, așa cum se faci la radio.

Am avut 3 instructuri și pentru fiecare în parte am realizat reportaje și știri TV. N-a fost nici greu, dar nici ușor. Cei drept, am călcat strâmb, dar nu ne-am fracturat nici un picior. Important e ca după aceste cursuri, devenind angajații unei instituții mass media, să nu ne fracturăm, mai bine zis, să punem în practică recomandările instructorilor.


Prima săptămână


sursa foto: profil facebook

Iana Cozari, reporter în Belgia de 6 ani. A fost mai mulți ani jurnalist în Republica Moldova, iar acum colaborează și realizează reportaje video pentru televiziunea națională.

După săptămână de tehnici video cu Dumitru Marian, au urmat primele zile în care am mers pe teren și am încercat să fim operatori și reporteri. La primele reportaje duceam lipsă de imagini, ne era lene să scoatem trepiedul din husă și luam imagini care apoi pe ecran tremurau de te speriai. De la o zi la alta, de la un eșec la altul, imaginile erau din ce în ce mai bune.

Am înțeles cât de importante sunt imaginile, detaliile care le găsim în spațiul în care filmăm, dar și detalii de la sursă. Am înțeles din propriile greșeli că televiziunea înseamnă imagine. Poți avea un subiect interesant, text bun, sursă credibilă, dar dacă nu ai imagini care au scopul de a mă convinge, de a mă ține curios și de a mă face interesat de subiect, atunci ai ratat șansa de a avea un reportaj credibil.

A doua săptămână

sursa foto: profil facebook
Dorin Scobioală, în prezent reporter Reuters  și director-general la CAT STUDIO

N-am știut înainte de cursul cu Dorin Scobioală cât sunt de importante STAND-UP-urile care spun ceva și au un background relevant, care au rolul de a-l integra pe telespectator în atmosfera unde se află reporterul.

În această săptămână am înțeles prin propriile greșeli că nu sunt importante doar imaginile, dar și mariajul text+imagine+conținut.

Nici în această săptămână n-am realizat reportaje bune. Fiecare ieșire pe teren a fost o lecție, o provocare, un test pentru fiecare dintrei noi. Oricum, asta nu ne-a făcut să renunțăm pentru că... a urmat a treia săptămână. În cele două săptămâni am greșit la alegerea imaginilor, la text și conținut ca în a treia săptămână să apară o altă mică sau mare problemă- timpul.

A treia săptămână

sursa foto: perfecte.md (profil facebook)
Artur Corghencea- director știrile Pro TV Chișinău

Dacă în primele două săptămâni am realizat doar 4 reportaje, atunci în ultima săptămână a trebuit să realizăm 5. În fiecare zi am identificat subiecte de știri. De fapt, am încercat să identificăm. N-am știut cei mai important și anume să te documentezi înainte de a propune subiectul redactorului. Dacă nu știi ce vrei și unde să ajungi contactând sursele, atunci ar fi mai bine să te mai documentezi, pentru că altfel subietul tău nu va fi acceptat.

Atenție, interes și operativitate- asta am încercat să facem punem în practică în ultima săptămână.

Astăzi m-am întrebat dacă eu sunt omul care este bun pentru televiziune. Pe parcursul anilor de facultate n-am prea obținut experiență în TV și de asta am vrut să fac SSAJ. Am vrut să învăț puținele secrete care m-ar ajuta să pornesc la drum. Dacă voi fi sau nu, experiențele vor arăta... și mă vor duce spre ușa pe care trebuie să o deschid. Filosofic? :) Eu știu că mereu va fi o altă ușă pe care va trebui să o deschid atunci când după ușa la care am visat, n-o să găsesc ceea ce mi-am dorit :) Dacă nu TV, atunci Radio, dacă nu Radio, atunci online. Vreau să nu renunț la profesia de jurnalist și să citesc notițelea astea peste vreo 10 ani și...

Închei cu: unele vise sunt atât de exagerate încât ne pot duce spre succesul dorit, dar ne pot duce și spre marile eșecuri. Da! Greșesc cei cărora le este teamă să greșească. Good Luck!  :)

Niciun comentariu: