miercuri, 21 august 2013

Prima provocare, primele gafe, primul succes la Pistrui Party

... sunt pistruiată și cred că ideea asta nu putea să vină de la o nepistruiată. Simplu, trebuie să știi cum e să fii pistruiată și să știi ce simt pistruiatele. Așa s-a născut ideea evenimentului ”Pistrui Party”! Pe lângă asta, cine mă cunoaște, știe cât de mult îmi place să fac ceva deosebit, ceva nou și ceva care nu s-a mai făcut. Îi privesc cu dispreț pe plagiatorii și oamenii care se inspiră din proiectele altora. Admir oamenii care demonstrează că sunt inventivi și că, creierașu lor naște idei! Și ce idei! Așa a fost cu proiectul Everyday Journalism... acu pot să apară încă 10 site-uri despre media, noi vom rămâne în istorie primii. Așa este și cu Pistrui Party. Oricât n-ar încerca lumea să se ”inspire” și să o facă poate mai bine, mie oricum îmi place să fiu prima, să fiu omul care generează idei.

Despre organizare. Doi pași înainte și unu înapoi

Este primul eveniment pe care l-am organizat. N-am mai avut o așa experiență până acum. Vă dați seama cât de greu mi-a fost? Am tot sunat finanțatori, am deschis mai multe zile la rând ușa Primăriei, am aflat prețuri, am contactat oameni și i-am convins să se implice. Recunosc, au fost momente când mă indoiam că îmi va reuși. Nimeni nu te știe și dacă mai află că e primul tău eveniment, atunci încrederea lor este 0,5 %. Tu spui mulțumesc și deschizi alte uși. TU nu ești Nata Albot, nu ești o televiziune care promite mediatizare. Tu ești tu.... la primul tău eveniment cu o ideie inedită. Și-am înțeles, asta nu e suficient.

A fost o lună foarte stresantă, dar am avut o echipă care m-a susținut. Nicoleta Sergentu a depus mult efort ca programul să fie umplut cu invitați speciali, Vadim Zgherea a muncit la anunțuri și la eveniment a fost cel care a stat până târziu la Dendrariu cu mine și încă 2 generatoare (câte off-uri și cu generatoarele...), Stela Roman a muncit la montajul spoturilor video+a mai filmat un spot+a zis, cum ar fi să numim evenimentul ”Pistrui Party”? și eu am spus da. Iar băieții de la Jurnal TV care au filmat un spot fain și-au transformat ideea mea în realitate... într-o realitate frumoasă datorită unei pistruiate superbe.

Ce am făcut eu? Toate celelalte. Pare puțin? dar câtă responsabilitate!
Nu e ușor, acu pot să zic : îi admir pe oamenii cărora le reușește să organizeze evenimente pentru că am simțit-o pe pielea mea cât de greu este în Moldova să găsești finanțatori, cât  e de greu să câștigi încredere cuiva.... Evenimentul ăsta a ajuns la etapa REALIZARE pentru că am fost susținută de prieteni! Da, acu pot să le zic prieteni, pentru că mi-au fost alături fără ca să primească ceva în schimb... DJ A- BeaT care a mixat muzică faină... Apropo, păcat, moldovenii noștri sunt tare complexați când vine vorba de distracție în aer liber și încă ziua :) când îi vede mai multă lume. Ideea cu disco n-a prea prins și-am înțeles că eu gândesc ca un european sau ca un american.

Liviu Gulica, prezentatorul emisiunii ”Cine vine la noi?” la M1. Liviu a fost la prima lui experiență de moderare a unui eveniment în aer liber. M-am bucurat enorm că a acceptat provocare și zic eu că a fost un pistruiat vesel și descurcăreț. Au fost și momente de stres, dar pe care le-am depășit împreună. Apreciez oamenii care sunt calmi, chiar dacă ceva nu iese bine. Apreciez oamenii care în situații de criză nu încep să strige în gura mare și să zică: fă cum știi.... n-a fă tu! Așa procedează cei slabi de fire :) Acești oameni nu vor putea niciodată să organizeze ceva. La Pistrui Party au fost suficiente momente de conflic pe care echipa a văzut, eu le-am depășit cu mult calm, în voce, replici, acțiuni....

foto by Dima Iacovlev
Nu pot să uit nici de implicarea unei mamei cu un bebeluș de câteva luni. Cristina, cea care a muncit la decor cu un copil în brațe, a făcut-o la fel din entuziasm, pentru că e pistruiată și pentru că a vrut să susțină pistruiații. Puteți vedea aici ce lucruri faine face ea la Agenția de decor ”Kamelis! CLICK AICI pentru detalii.

Alexandru Plăcintă a făcut caricaturi doritorilor și credeți-mă, doritori au fost suficienți! În mai puțin de 3 ore, Alexandru a făcut fericite 50 de persoane. Cei care au plecat triști acasă pentru că nu s-au ales cu o caricatură, își pot realiza visul accesând site-ul caricatura.md.

foto by Dima Iacovlev
allfun.md
PARTENER darnic!
A fost prima experiență de a mă întâlni cu un potențial partener. Îi ceream partenerului 3 creme pentru pistruiate. ”Nu vă supărați dacă vă oferim 40”, mi-a replicat partenerul. Mulțumesc GEROVITAL că ai acceptat să faci 40 de pistruiate fericite!!!! Cei care nu s-au ales cu o cremă  la Pistrui Party o pot achiziționa din orice farmacie Hippocrates, iar detalii despre produse le găsiți AICI.

Fotografilor Natalia Ciobanu, Alex Pahomi și Victor Detto le mulțumesc pentru că au acceptat provocarea și că au investit timp și bani pentru o mai bună organizare a evenimentului. Sper mult ca la ediția viitoare să avem mult mai mulți fotografi participanți.

allfun.md
Mulțumesc stilistei Iuliana Crețu, pictoriței Valentina Zeleniuc, duetului Harley Davidson, interpreților Victoria Lungu, Kătălina Rusu și Tatiana Spînu. Oameni pe care i-a convins Nicoleta Sergentu ca să se implice într-un proiect pistruiat.

MEDIATIZARE

La una dintre întâlnirile noastre cu bloggerul și omu care știe și a practicat PR-ul mi-a zis: un PR-ist bun nu va scrie comunicate de presă, ci va organiza evenimentul în așa fel încât jurnaliștii să fie singuri interesați de eveniment.

Eu când am văzut atâtea anunțuri pe site-uri și la TV, și la Radio, m-am simțit aproape un PR-ist  bun :D Iar când am văzut toate televiziunile prezente la eveniment, m-am simțit un PR-ist și mai bun pentru că n-am scris niciun comunicat de presă.

De ce am prins în undiță presa?

Sunt și eu jurnalist cu acte în regulă și știu ce vrea să găsească un reporter la un eveniment, și mai știu că reporterul trebuie să argumenteze cumva prezența sa la acel eveniment. Iată că eu am gândit în așa fel programul și activitățile,  așa încât reporterul să poate merge în redacție cu o știre, cu surse și imagini faine. Nu mă apuc să dau link-uri pentru că sunt prea multe... suficiente, zic eu pentru primul eveniment organizat.

semia.md
Gafe
 Au fost suficiente și probabil le-au observat cel mai bine persoanele din echipa de organizare. De exemplu, sâmbata seara aflu că stiliștii au nevoie de o masă și câteva scaune. Ehh, de unde să le iau? Am cerșit de la administrația Parcului. Sau cum au ”cărat pe spate” băieții din echipă frigiderele partenerului, sau cum n-am avut decât un microfon, dar avem nevoie de două și ne-a ajutat echipa de la Publika TV....

Succes
Succesul n-a fost neapărat prezența presei la eveniment. Succesul a fost acel ”mulțumesc” venit din partea participanților la eveniment.

INsucces
N-au fost suficient de mulți pistruiați, așa cum mi-aș fi dorit....

Pistrui Party 2014
Sper mult ca la ediția din anul viitor să fim mai mulți pistruiați....

ALTE proiecte....
Nu-mi place să promit, nici să mă laud cu ceea ce încă n-am realizat, dar vă pot spune că în agendă mai sunt cel puțin încă 3 evenimente la fel de inedite cum a fost Pistrui Party.

PS: Ai încredere în tine, în ideile tale și acționează!


2 comentarii:

Anonim spunea...

Mie pistruii intotdeauna mi-au placut. I-mi parea mai interesant asa.
V.

ineffable1000 spunea...

Oricum, felicitarile mele.